LOADING

Type to search

Wielkanoc na stole (FOTOGALERIA)

VICONA 30 marca 2015
Share
Po okresie 40 dniowego Wielkiego Postu, który jest w Kościele czasem pokuty i wstrzemięźliwości, także (ale nie jedynie!) tej kulinarnej, przygotowującym nas do przeżycia najważniejszych dla chrześcijan świąt, wreszcie będziemy mogli zasiąść z rodziną do cieszącego oko i podniebienie wielkanocnego stołu.

Untitled Session00036-Edit

Regionalne potrawy wielkanocne często różnią się od tych tradycyjnych jak jajka czy biała kiełbasa. Zaskakująca może wydawać się na przykład tradycja czerwonego barszczu (ale zabielanego śmietaną i z jajkiem) podawanego na Podlasiu, tradycyjnie kojarzonego przecież z Wigilią Bożego Narodzenia.

Wiele wielkanocnych dań ma swoje symboliczne znaczenie:

– JAJKA WIELKANOCNE w postaci pisanek, wydmuszek i wszelkiego rodzaju potraw z jajek symbolizują narodziny, zmartwychwstanie, triumf życia nad śmiercią.
– BARANEK WIELKANOCNY to symbol ofiary męki Chrystusa, który nazywany jest Barankiem Bożym  i który swoją śmierć na krzyżu przyjął spokojnie, pokornie. Jest to też symbol łagodności, niewinności i czystości.
– CHLEB symbolizuje Chrystusa będącego chlebem życia dla chrześcijan.
– MAZUREK-jego symbolika związana jest z Wielkim Postem, jest nagrodą na wytrwanie w postnych wyrzeczeniach.
– BABKA WIELKANOCNA jest symbolem umiejętności i doskonałości, do której powinien dążyć każdy człowiek zarówno w życiu duchowym jak i w otaczającej go rzeczywistości.
– WĘDLINA, MIĘSO-symbol bogactwa, dostatku, nie tylko tego materialnego, ale również duchowego.

Niezależnie od tego, co pojawia się świątecznym stole, jedzenie jest zawsze darem od Boga, za który powinniśmy dziękować, nie tylko „od święta”, ale przy każdym posiłku, na przykład odmawiając tę krótką modlitwę:

“PANIE BOŻE, DZIĘKUJĘ CI ZA TE POSIŁEK. POBŁOGOSŁAW GO PROSZĘ, A TAKŻE WSZYSTKIE OSOBY, KTÓRE GO PRZYGOTOWAŁY. AMEN”

Patrząc z tej perspektyw, staraliśmy się podczas naszej sesji nie traktować jedzenia jedynie jako materiału zdjęciowego, który marnuje się po skończonej pracy, ale z uszanowaniem jego wartości jako daru.

Untitled Session00039

Podlasie: barszcz czerwony wielkanocny.

Untitled Session00105-4

Śląsk: święcelnik

_MG_9087-Edit

Jajka w majonezie.

_MG_9091

Jajka w majonezie.

Dorota00060

Żurek z białą kiełbasą.

Dorota00066

Żurek z białą kiełbasą.

Dorota00117-Edit

Małopolska: kołacz z serem i bryndzą.

Dorota00199-Edit

Podkarpacie: studzienina.

Dorota00200-Edit

Podkarpacie: studzienina.

Dorota00081-Edit

Kujawy: babka “Kujawiok”.

Dorota00091-Edit

Kujawy: babka “Kujawiok”.

Untitled Session00163-Edit

Mazowsze: mazurek.

Untitled Session00166-Edit

Mazowsze: mazurek.

Untitled Session00197

Podlasie: pascha wielkanocna.

Untitled Session00188

Podlasie: pascha wielkanocna.

Dorota 00028-Edit

Kaszuby: prażnica.

Dorota 00016-Edit

Kaszuby: prażnica.

Untitled Session00132-Edit

Warmia i Mazury: klops z jajkiem.

_MG_9144-4

Wielkopolska: szynka z rondla z cebulą, jabłkami i miodem.

 

Tags:
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

You Might also Like

Leave a Reply

Related Stories